Doorgaan naar inhoud

Fluoride

Het hebben van sterke tanden en tandvlees is belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van mensen. Het regelmatig poetsen met een tandpasta die fluoride bevat, helpt om gaatjes te voorkomen en verbetert de mondhygiëne.

Children brushing their teeth

Fluoride is een in de natuur voorkomend mineraal, dat over de gehele wereld in verschillende hoeveelheden in water aangetroffen kan worden. Het is ook aanwezig in voedingsmiddelen, zoals thee en vis. De fluoride gebruikt in tandpasta versterkt het tandglazuur tegen zuuraanvallen.

Al meer dan een eeuw wordt fluoride stelselmatig aan tandpasta toegevoegd, en miljoenen mensen maken er dagelijks veilig gebruik van.

In veel landen wordt fluoride aan het water toegevoegd om de algemene tandheelkundige gezondheid te verbeteren. De FDI World Dental Federation stelt dat meer dan 350 miljoen mensen in meer dan 30 landen profiteren van fluoridering van water.

Antwoorden op uw vragen

Waarom gebruikt Unilever fluoride in tandpasta?

Fluoride in tandpasta is een veilige, betaalbare en gemakkelijke manier om tanden tegen tandbederf te beschermen. Het is een van de toezeggingen die we hebben gedaan met betrekking tot ons Sustainable Living Plan om wereldwijd de mondgezondheid van mensen te verbeteren. We hebben een langdurige samenwerking met de FDI World Dental Federation om het belang van tweemaal daags poetsen met fluoridetandpasta te bevorderen.

Beschadigt te veel fluoride de tanden?

Bij kinderen die op een jonge leeftijd, terwijl de tanden zich nog vormen, grote hoeveelheden fluoride consumeren, kan vlekvorming op de tanden optreden. Dit staat bekend als fluorose. Dit gebeurt echter doorgaans in landen met zeer hoge niveaus van fluoride in het drinkwater.

Omdat tandpasta normaal gesproken niet doorgeslikt wordt, is er weinig risico op het veroorzaken van fluorose. Ouders dienen er echter op toe te zien dat jonge kinderen tijdens het tandenpoetsen de tandpasta niet doorslikken. De effecten van fluorose zijn over het algemeen cosmetisch en niet schadelijk voor de gezondheid.

Leidt te veel fluoride tot gezondheidsproblemen?

Gezondheidsproblemen met betrekking tot fluoride hebben doorgaans verband met het gebruik ervan in drinkwater, niet in tandpasta. Bij het doorslikken komt de fluoride via het spijsverteringsstelsel in de bloedbaan en verzamelt het zich op gebieden van het lichaam met een hoog calciumgehalte, zoals botten en tanden.

De Amerikaanse Environmental Protection Agency hanteert voor drinkwater een maximale toegestane hoeveelheid van 4 mg fluoride per liter. Langdurige blootstelling aan hogere niveaus kan een aandoening veroorzaken die bekend staat als botfluorose. Botfluorose kan uiteindelijk leiden tot gewrichtsstijfheid en pijn, zwakke botten en botbreuken bij oudere mensen. Wetenschappelijke onderzoeken hebben geen verband kunnen vinden tussen fluoride en kanker.

Welke producten van Unilever bevatten fluoride?

Al onze tandpastamerken, waaronder Signal, Pepsodent, Mentadent, Aim, Zendium, Regenerate en Zhong Hua, bevatten fluoride. In de ingrediëntenlijst op de verpakking staat het vermeld als natriumfluoride of natriummonofluorofosfaat.

Terug naar boven