Doorgaan naar inhoud

Conserveermiddelen

Conserveermiddelen, zoals de naam al doet vermoeden, zorgen ervoor dat alles fris en vers blijft. We gebruiken conserveermiddelen om onze producten te beschermen tegen bacteriën, gisten en schimmels. In de natuur beschermen conserveermiddelen de cellen van planten, mensen en dieren. Conserveermiddelen spelen een belangrijke rol in het waarborgen van de veiligheid en de hoge kwaliteit van onze producten. Zonder conserveermiddelen zouden producten onaangenaam kunnen gaan ruiken, van kleur kunnen veranderen of beschimmelen.

A person rubbing cream into their hands

We evalueren al onze producten om het beste conserveermiddel of de beste combinatie van conserveermiddelen te selecteren, waarbij we rekening houden met het soort product, hoe het gebruikt zal worden en waar het bewaard zal worden. Zo kijken we bijvoorbeeld bij huidcrèmes of het herhaaldelijk met de vingers in de crème dippen, het product zal vervuilen.

Naast het voldoen aan de van toepassing zijnde wet- en regelgeving voeren we ook onze eigen veiligheidsevaluaties uit en volgen we nieuw wetenschappelijk onderzoek. We voegen alleen conserveermiddelen toe als dit echt nodig is en beperken de gebruikte hoeveelheid. Dit zorgt ervoor dat we conserveermiddelen op een veilige en verantwoorde manier gebruiken.

We zijn ons ervan bewust dat sommige mensen bepaalde conserveermiddelen het liefst vermijden. Met dit in het achterhoofd, kunnen we soms producten ontwikkelen die bepaalde conserveermiddelen niet bevatten.

In de volgende delen kunt u meer lezen over de ingrediënten die als conserveermiddelen dienen en waarover we de meeste vragen ontvangen: parabenen, methylisothiazolinone, formaldehyde-afgevers en fenoxyethanol.

Antwoorden op uw vragen

Wat zijn conserveermiddelen?

Conserveermiddelen, zoals de naam al doet vermoeden, zorgen ervoor dat alles fris en vers blijft. Conserveermiddelen kunnen synthetisch gemaakt worden, maar komen ook in de natuur voor. Zo bevatten bosbessen, komkommers, kersen en honing parabenen, en wordt formaldehyde door alle gezonde menselijke, dierlijke en plantaardige cellen aangemaakt en gebruikt.

We gebruiken conserveermiddelen om onze producten veilig, effectief en aantrekkelijk te houden: ze beschermen tegen bacteriën, gisten en schimmels die schade kunnen veroorzaken en onze producten onveilig kunnen maken.

Waarom zijn conserveermiddelen nodig?

Zonder conserveermiddelen zouden veel producten kunnen bederven, waardoor hun effectiviteit afneemt en dit zou mogelijk tot problemen kunnen leiden als huid- of ooginfecties. We weten allemaal dat voedsel bederft. Producten voor de huishoudelijke en persoonlijke verzorging kunnen op dezelfde manier bederven. Vooral wanneer ze bewaard worden in warme en vochtige omgevingen, zoals badkamers en keukens, waar de groei van bacteriën, gisten en schimmels bevorderd wordt.

Conserveermiddelen helpen ons ook producten te maken die handig te gebruiken en te bewaren zijn. Zo moet een product zonder conserveermiddelen waarschijnlijk in de koelkast worden bewaard of kort na opening worden weggegooid.

Waarom gebruikt Unilever verschillende conserveermiddelen in verschillende producten?

Elk conserveermiddel heeft andere kwaliteiten. Sommige conserveermiddelen werken beter tegen andere soorten bacteriën, gisten en schimmels dan andere of werken beter met bepaalde combinaties van ingrediënten. Bij de beslissing over welk conserveermiddel we het beste kunnen gebruiken, houden we rekening met vragen als: Hoe zal het product geproduceerd en vervoerd worden? Hoe is het klimaat in het land waar het verkocht gaat worden? Hoe zal de consument het product waarschijnlijk bewaren?

Als het een persoonlijk verzorgingsproduct is: is het een product dat niet wordt af-, uit- of weggespoeld, zoals een gezichtscrème, of een product dat afgespoeld moet worden, zoals een douchegel? Als het een huisverzorgingsproduct is: op wat voor soort oppervlakken zal het worden gebruikt? Of: wordt het gebruikt voor een handwas of in een wasmachine? De antwoorden op deze vragen helpen bij het bepalen welk conserveermiddel of welke combinatie van conserveermiddelen het meest geschikt is.

Worden conserveermiddelen op hun veiligheid beoordeeld?

Ja. De conserveermiddelen die we gebruiken zijn op hun veiligheid beoordeeld, zowel door onze eigen veiligheidsdeskundigen als externe autoriteiten. Wij voldoen altijd aan de nationale wet- en regelgeving. We hebben ook onze eigen wereldwijde normen om ervoor te zorgen dat we altijd consistent zijn met betrekking tot het veilig gebruik van conserveermiddelen. We gebruiken altijd de juiste hoeveelheid om de kwaliteit en de veiligheid van een product te behouden en zorgen ervoor dat elk conserveermiddel goed samen gaat met de andere ingrediënten in het product.

Bevatten alle producten conserveermiddelen?

We gebruiken alleen conserveermiddelen als dit echt nodig is. Conserveermiddelen zijn vaak noodzakelijk voor bescherming tegen bacteriën, gisten en schimmels. Er zijn echter producten die geen conserveermiddelen nodig hebben. Dit kan zijn vanwege hun ingrediënten, verpakking, of wanneer het beoogd gebruik verontreiniging belet. Deze worden vaak als 'zelfbehoudend' aangeduid.

We zijn ons ervan bewust dat sommige mensen indien mogelijk bepaalde conserveermiddelen vermijden. Met dit in het achterhoofd, kunnen we soms ook producten ontwikkelen die bepaalde conserveermiddelen niet bevatten.

Terug naar boven