Doorgaan naar inhoud

Siliconen

Veel van de dingen die mensen als prettig ervaren in persoonlijke verzorgingsproducten – van het zijdeachtig effect van haarconditioners tot het verzachtende gevoel van deodorantrollers – zijn mogelijk dankzij siliconen.

A person washing their hair

We gebruiken siliconen in veel van onze persoonlijke verzorgingsproducten, waaronder in de 'alles-in-een' shampoos, haarconditioners en stylingproducten, vochtinbrengende crèmes, huidbeschermers en antitranspiranten, omdat ze zeer effectief in het conditioneren van de huid en het haar zijn. We gebruiken ook siliconen in huishoudelijke producten.

Hoewel siliconen een door de mens vervaardigd ingrediënt zijn, zijn ze in wezen afkomstig van een natuurlijk element dat bekend staat als silicium. Meer dan een kwart van de aardkorst uit silicium. Samen met zuurstof vormt dit element normaalgesproken strandzand (siliciumdioxide). We gebruiken alleen siliconen die streng op hun veiligheid getest zijn en we werken deze beoordelingen voortdurend bij aan de hand van nieuwe wetenschappelijke bevindingen.

Antwoorden op uw vragen

Welke siliconen gebruikt Unilever?

Er zijn meer dan 2000 verschillende soorten siliconen, waaronder vaste stoffen, vloeistoffen, dikke pasta's, vetten, oliën en rubber. De siliconen die we het meest gebruiken in persoonlijke verzorgingsproducten zijn dimethicon en dimethiconol. De meest gebruikte siliconen in huishoudelijke producten zijn polydimethylsiloxanen.

Waarom worden siliconen vaak gebruikt in haarproducten?

Siliconen laten het haar glad, zacht en gehydrateerd aanvoelen. Ze zorgen er ook voor dat het haar schoner aanvoelt en dat het makkelijker te kammen is, doordat het de weerstand verminderd.

Waarom wordt van sommige haarproducten beweerd dat zij geen siliconen bevatten?

Siliconen worden in veel shampoos en conditioners gebruikt om het haar veerkrachtig, glanzend en makkelijk kambaar te maken. Sommige mensen geven echter de voorkeur aan producten zonder siliconen, omdat een dergelijk product geschikter is voor hun haartype en voorkomt dat het haar 'loodzwaar' aanvoelt. Er zijn shampoos en conditioners die volume aan het haar geven en maar weinig of geen siliconen bevatten. We produceren een aantal siliconenvrije haarverzorgingsproducten. Vaak wordt dit op de verpakking vermeldt, zodat mensen de producten kunnen kiezen die zij willen.

Worden siliconen in huishoudelijke producten gebruikt?

Siliconen worden gebruikt in Unilever’s huishoudelijke producten als wasmiddelen, wasverzachters, sommige toiletreinigers, schuurmiddelen, sprays en vaatwasmiddelen. De siliconen die in huishoudelijke producten worden gebruikt, fungeren doorgaans als antischuimmiddelen.

Zijn siliconen veilig voor mensen?

De siliconen die we gebruiken zijn streng beoordeeld en zijn veilig voor gebruik in producten voor de huishoudelijke en persoonlijke verzorging. Dimethicon is een van de meest gebruikte siliconen en goedgekeurd door de Food & Drug Administration in de VS.

Zijn siliconen veilig voor het milieu?

We volgen nauwlettend de wetenschappelijke discussie over het lot van siliconen in het milieu. Er werd gespeculeerd dat bepaalde siliconen zich in aquatisch sediment ophopen en waterdieren aantasten. Studies hebben echter aangetoond dat siliconen weinig impact hebben op vissen en andere waterorganismen die in het sediment leven, zoals wormen of insectenlarven.

Onderzoek wijst erop dat siliconen die niet in het water worden afgebroken, tijdens de zuivering van afvalwater worden verwijderd. Zoals met alle ingrediënten die we in onze producten voor de huishoudelijke en persoonlijke verzorging gebruiken, volgen we nieuw wetenschappelijk onderzoek en de ontwikkelingen op het gebied van regelgeving altijd op de voet. Als er nieuwe informatie beschikbaar komt, evalueren we deze. Als deze informatie iets aan onze vorige risico-evaluatie verandert, zullen we actie ondernemen.

Hoe weet ik of een product siliconen bevat?

We vermelden de ingrediënten van onze persoonlijke verzorgingsproducten op de verpakking.

"Siliconen producenten hebben meer dan 1000 studies uitgevoerd om de veiligheid van siliconen met betrekking tot arbeiders, consumenten, het milieu en productieprocessen te beoordelen. De resultaten van dit doorlopende onderzoek en deze testen duiden op de veiligheid van siliconen in hun veelzijdige en belangrijke toepassingen."

Silicones Environmental, Health and Safety Center (Gezondheids- en Veiligheidscentrum), VS
Terug naar boven