Doorgaan naar inhoud

Natriumlaurylethersulfaat (NLES) en natriumlaurylsulfaat (NLS)

Ze spelen een belangrijke rol in het dagelijks leven en verwijderen vuil van kleding, vaatwerk en onze huid. Ze zijn te vinden in veel producten als zeep, tandpasta en wasmiddelen en schuimen wanneer hun reinigende werking vrijkomt.

People washing their dishes

De ingrediënten die dit mogelijk maken worden oppervlakteactieve stoffen genoemd. Wanneer ze in combinatie met water worden gebruikt, beginnen ze te schuimen en wordt het product geactiveerd waarmee het vuil verwijderd wordt. Twee oppervlakteactieve stoffen die ervoor zorgen dat producten op deze manier kunnen reinigen, zijn natriumlaurylethersulfaat (NLES) en natriumlaurylsulfaat (NLS).

NLES en NLS hebben een uitstekende reputatie op het gebied van veiligheid en worden al jarenlang gebruikt. Langdurig huidcontact met geconcentreerde SLES of SLS kan echter leiden tot irritatie. Bij de samenstelling van onze producten gaan we voorzichtig te werk om irritatie te minimaliseren en toch een effectieve reinigende werking te kunnen leveren.

Antwoorden op uw vragen

Zijn producten die NLES en NLS bevatten veilig voor gebruik?

Veel wetenschappelijke studies richten zich op de veiligheid van NLES en NLS. Uit de resultaten blijkt dat de bezorgdheid van diegene die NLES en NLS koppelen aan kanker, ongegrond is. Geen van de lijsten met carcinogenen die zijn opgesteld door gerespecteerde organisaties zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO), het Internationale Agentschap voor Onderzoek naar Kanker (IARC) of de Europese Unie, bevatten NLES en NLS.

Wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd door het panel van deskundigen van het onafhankelijke Amerikaanse Cosmetic Ingredient Review (CIR), heeft aangetoond dat NLES en NLS geschikt zijn voor veilig gebruik in cosmetische en persoonlijke verzorgingsproducten. Ze zijn ook onderzocht als onderdeel van het HERA-initiatief (Human and Environmental Risk Assessment) inzake ingrediënten in Europese huishoudelijke schoonmaakproducten. HERA, dat onpartijdige, transparante en wetenschappelijk beoordeelde veiligheidsinformatie levert, concludeerde dat ze veilig zijn en er geen reden tot bezorgdheid is als het gaat om consumentengebruik.

Zijn NLES en NLS veilig voor het milieu?

NLES en NLS hebben een snelle en volledige biologische afbreekbaarheid. Onze milieuevaluaties, die rekening houden met hun wereldwijd gebruik, laten zien dat er geen bezorgdheid nodig is met betrekking tot de huidige gebruiksniveaus.

Terug naar boven