Doorgaan naar inhoud

Triclosan en triclocarban

Door het gebruik van tandpasta, mondwater, zeep, deodorant en reinigingsproducten houden wij ons lichaam en ons huis schoon. Deze producten bevatten namelijk de antibacteriële ingrediënten tricolosan en triclocarban.

A child showing soap on his hands

Twee veelbesproken antibacteriële ingrediënten zijn triclosan en triclocarban. We gebruiken ze al jaren vanwege hun voordelen op het gebied van gezondheid en hygiëne en zijn ervan overtuigd dat ze veilig zijn. Echter, om op de wensen van de consument in te spelen hebben we alternatieve ingrediënten gevonden die veilig en net zo effectief zijn. In 2015 zijn we gestopt met het produceren van huidverzorgings- en reinigingsproducten met triclosan en het doel was om tegen het eind van 2017 volledig te stoppen met het gebruik van triclosan en triclocarban.

We hebben dit doel grotendeels bereikt. Geen van onze handwasmiddelen en zeep bevatten triclosan of triclocarban. Slechts in een paar resterende producten zijn deze ingrediënten nog te vinden. De doelstelling voor 2018 is ook hier volledige verwijdering. We vervangen triclosan en triclocarban met een reeks alternatieven, waaronder natuurlijke antibacteriële ingrediënten.

Antwoorden op uw vragen

Wat zijn triclosan en triclocarban?

Triclosan en triclocarban worden al jaren gebruikt in producten voor de huishoudelijke en persoonlijke verzorging. De twee ingrediënten hebben zeer vergelijkbare eigenschappen, hoewel elk van hen beter presteert in andere soorten producten. Zo wordt triclosan vaker gebruikt in vloeibare zeep, terwijl triclocarban voornamelijk in harde zeep wordt gebruikt. In tandpasta en mondwater helpt triclosan bij de bestrijding van tandplak, dat veelal de oorzaak van orale gezondheidsproblemen is.

Zijn triclosan en triclocarban veilig?

Triclosan en triclocarban zijn door deskundige instanties van over de hele wereld, waaronder het Europese Wetenschappelijk Comité voor Consumentenveiligheid (WCCV) en het Amerikaanse Cosmetic Ingredient Review (CIR), veilig bevonden voor consumentengebruik. Bovendien evalueert het Safety and Environmental Assurance Center (SEAC) van Unilever de nieuwste wetenschappelijke data, waardoor we er zeker van zijn dat triclosan en triclocarban op een veilige manier worden gebruikt in onze producten. Het SEAC controleert ook de niveaus van triclosan en triclocarban in het milieu, waardoor we ervan overtuigd zijn dat ons gebruik van deze ingrediënten veilig voor het milieu is.

Als Unilever denkt dat triclosan en triclocarban veilig zijn, waarom stopt Unilever dan met het gebruik ervan?

We zijn ons ervan bewust dat sommige personen zich zorgen maken over de mogelijke impact van triclosan en triclocarban op personen of het milieu en gebruiken daarom liever andere manieren om hygiënische voordelen te leveren. Aangezien we veilige en efficiënte alternatieven hebben gevonden, kunnen we voldoen aan de consumentenvoorkeuren en het gebruik van deze twee ingrediënten stopzetten.

Veroorzaken triclosan en triclocarban resistentie tegen antibiotica?

Sommige wetenschappers zijn bezorgd dat producten die triclosan en triclocarban bevatten resistentie tegen antibiotica zouden kunnen veroorzaken. Deze zorgen zijn echter afkomstig uit studies die geen rekening houden met de wijze waarop mensen producten gebruiken. Er is geen bewijs dat bij gebruik in huishoudelijke omgevingen onze producten de effectiviteit van antibiotica verminderen of zorgen voor een groter risico op kruisresistentie tegen antibiotica.

Deskundige instanties, waaronder het Wetenschappelijk Comité voor Consumentenveiligheid van de Europese Unie, hebben de veiligheid van triclosan en triclocarban geëvalueerd en hebben geen reden gevonden waarom mensen zouden moeten stoppen met het gebruik van producten die deze stoffen bevatten.

Hoe weet ik of een product van Unilever triclosan of triclocarban bevat?

Als persoonlijke verzorgingsproducten triclosan of triclocarban bevatten, staat dit op de verpakking vermeld. Sinds eind 2015 bevatten geen van onze huidverzorgings- en reinigingsproducten nog triclosan of triclocarban. Tegen 2018 zullen al onze producten deze ingrediënten niet meer bevatten. We zullen ze vervangen door een reeks alternatieven, waaronder natuurlijke en op de natuur geïnspireerde antibacteriële ingrediënten.

"Het gebruik van triclosan is veilig bij een maximum concentratie van 0,3% in tandpasta, handzeep, lichaamszeep/douchegel en deodorant. Verder is het gebruik van triclosan eveneens veilig bij deze concentratie in gezichtspoeders en concealers."

Het Europees Wetenschappelijk Comité voor Consumentenveiligheid (WCCV)
Terug naar boven