Doorgaan naar inhoud

Over allergieën

Leer meer over huidallergieën en zoek naar producten die bij u passen.

Wiping cream into hand

Ontdek meer over huidallergieën en zoek naar producten die mogelijk voor u geschikt zijn.

Onze aanpak om met allergieën te helpen

Op deze pagina leest u over huidallergieën en hoe u producten vindt die mogelijk voor u geschikt zijn.

Sommige ingrediënten kunnen in een klein aantal mensen allergische reacties veroorzaken. Wij werken er hard aan om ervoor te zorgen dat we zo min mogelijk van deze ingrediënten gebruikmaken. Sommige ingrediënten zijn te belangrijk om weg te laten, vanwege hun werking en het voordeel voor de meeste consumenten.

Wij besluiten op basis van drie dingen wat er in onze producten gaat: de voorkeur van mensen, onze eigen veiligheidscontrole en de voorschriften van landen waarin onze producten op de markt komen.

We weten dat informatie over allergenen belangrijk is voor een klein aantal mensen dat voor bepaalde ingrediënten gevoelig is. Daarom bieden we duidelijke informatie over wat er in onze producten zit.

Welke producten kunt u gebruiken als u een allergie heeft?

Een klein aantal mensen kan voor bepaalde geurstofingrediënten allergisch worden. Daarom hebben we een database gecreëerd om mensen te helpen producten te vinden die voor hen geschikt kunnen zijn.

Als u niet zeker weet of u allergisch bent voor een geuringrediënt, dient u advies in te winnen van een gekwalificeerde zorgprofessional.

Wat is een allergie?

Ons immuunsysteem houdt ons gezond door te vechten tegen alles wat schadelijk is en ons lichaam probeert binnen te dringen, zoals bacteriën en virussen. Een allergeen is in het algemeen onschuldig waarop uw immuunsysteem reageert als ware het een bedreiging is. Meestal wordt u een aantal keer aan iets blootgesteld voordat dat gebeurt. Maar wanneer dat gebeurt, heeft u die allergie voor heel uw leven.

Het duurt soms even voordat allergische reacties op uw huid zichtbaar worden, meestal 24-48 uur nadat u met de allergeen in contact bent gekomen. Misschien hoort u dat dit "vertraagde gevoeligheid", "type IV-allergie" of "contactallergie" wordt genoemd. De meeste informatie hier gaat over dit soort allergie, omdat de meeste van onze producten op een bepaalde manier met uw huid in contact kunnen komen

Hoe word ik ergens allergisch voor?

Er zijn twee stadia:

  1. Eerst herkent uw lichaam een allergeen en wordt er gevoelig voor. Op dit moment zijn er geen duidelijke symptomen, maar de verandering in uw immuunsysteem is permanent.
  2. Als genoeg allergeen weer met uw huid in aanraking komt, begint u pas de symptomen van een allergische reactie te zien.

Wat zijn de symptomen van een allergische reactie?

Allergische reacties manifesteren zich normaal gesproken 24-48 nadat u in contact met een allergeen bent gekomen. U kunt roodheid of uitslag zien, zwelling, blaren, vocht, korsten of met jeuk te maken krijgen. Als u voor één ingrediënt allergisch bent, kunt u ook voor vergelijkbare dingen allergisch zijn. Een dermatoloog kan u vertellen of er andere dingen zijn die u dient te vermijden.

Haal huidirritatie en een allergische reactie niet door elkaar

Symptomen zoals roodheid zijn niet altijd aan een allergie te wijten. Als uw huid geïrriteerd is, kan het heel erg op een allergische reactie lijken. Vaak zult u met een dermatoloog moeten praten voor een exacte diagnose. Bij geïrriteerde huid is er minder sprake van roodheid of uitslag, zwelling en jeuk. U kunt ook strakheid, pijn, tintelingen of een branderig gevoel ervaren. Dit gebeurt meestal enkele uren na wat het heeft veroorzaakt. Vervolgens kan uw huid uitdrogen of barsten.

Maar er is één groot verschil tussen huidirritaties en allergische reacties – de gevolgen van huidirritatie gebeuren niet altijd opnieuw, zelfs niet als u hetzelfde product op hetzelfde stukje huid gebruikt. Maar als u eenmaal allergisch voor een ingrediënt bent, zorgt voldoende hoeveelheid er altijd voor dat uw immuunsysteem weer op dezelfde manier reageert.

Welke ingrediënten veroorzaken allergische reacties?

Veel allergenen komen natuurlijk voor in het dagelijkse leven. Plantallergenen zoals gifsumak en metalen zoals chroom en nikkel zijn hiervan goede voorbeelden – een recente studie toont aan dat ca. 14% van mensen in Europa een contactallergie voor nikkel heeft.

Dezelfde studie laat zien dat minder dan 2% van de mensen in Europa allergisch is voor ingrediënten die u in geuren aantreft. Daarnaast is een klein aantal mensen allergisch voor conserveringsmiddelen en de ingrediënten in haarverf.

Wat moet ik doen als ik denk dat ik een huidallergie heb?

Als u de door ons vermelde symptomen herkent en u denkt dat u een huidallergie heeft, praat dan met uw arts of een dermatoloog. Het is een goed idee om een lijst te maken van alle producten die u kort voor uw allergische reactie heeft gebruikt. Neem indien mogelijk de producten en verpakking mee, zodat uw arts kan zien wat erin zit.

Een dermatoloog zal enkele tests doen om uit te zoeken wat de reactie veroorzaakt. Dermatologen onderzoeken u en stellen vragen over uw symptomen en wanneer deze zich voordeden. Ze kunnen u ook een plakproef geven met de producten die u heeft gebruikt of specifieke ingrediënten die erin zitten.

Wanneer duidelijk is waarvoor u allergisch bent, kunt u kijken of ze in de ingrediëntenlijst staan en deze vermijden. Pas op met namaakproducten; het is niet altijd duidelijk wat erin zit.

Wij kunnen u en uw arts helpen uitzoeken waarvoor u allergisch bent. Afgezien van de informatie over wat er in onze producten zit, sturen wij uw arts graag monsters voor plakproeven op. Neem contact met ons op.

http://www.bad.org.uk/shared/get-file.ashx?id=113&itemtype=document

Veroorzaken geuren allergieën?

Er bestaat een klein aantal geuringrediënten waarvan is vastgesteld dat ze het potentieel hebben huidallergieën te veroorzaken.

De International Fragrance Association regelt de manier waarop wij deze ingrediënten gebruiken. Bij Unilever proberen we er minder van te gebruiken en we gebruiken er minder van dat de industrienorm voorschrijft. In Europa voldoen we aan de EU-verordening op Cosmetica die voorziet in een lijst met 26 geuringrediënten die als allergenen worden beschouwd, welke allemaal in de ingrediëntenlijst op het label of de verpakking van een product moeten staan vermeld.

We bieden nu een doorzoekbare database om iedereen met een allergie voor een van de ingrediënten te helpen op producten te zoeken die voor hun geschikt zouden kunnen zijn.

Hoe zit het met conserveringsmiddelen?

Conserveringsmiddelen zijn belangrijk: ze zorgen ervoor dat onze producten tot het einde van hun houdbaarheid veilig kunnen worden gebruikt door de groei van bacteriën en schimmels te voorkomen. We gebruiken conserveringsmiddelen alleen als ze absoluut noodzakelijk zijn en altijd zo min mogelijk. Dan nog kunnen sommige mensen voor een paar van deze ingrediënten allergisch zijn.

Hoe weet ik zeker dat ik niet allergisch ben voor haarverf?

Een klein aantal mensen is allergisch voor haarverf. In zeldzame gevallen hebben mensen een ernstige medische behandeling nodig na een reactie. Het is dus belangrijk de verf 48 uur voordat u uw haar thuis of in een kapsalon kleurt te testen, ook als u dezelfde tint al vele malen eerder heeft gebruikt. Dep het gewoon op uw huid en wacht om te zien of er een reactie komt.

Maar sommige ingrediënten zijn te belangrijk om weg te laten, vanwege hun werking en het voordeel voor de meeste consumenten. Maar we weten dat informatie over allergenen belangrijk is voor een klein percentage mensen dat voor bepaalde ingrediënten gevoelig is. Daarom bieden we duidelijke informatie over wat er in onze producten zit.

Medische Disclaimer

Als u denkt dat er sprake is van een medisch noodgeval, bel dan onmiddellijk uw arts, ga naar de eerste hulppost of bel een ambulance. Unilever doet geen aanbeveling en geeft geen goedkeuring voor specifieke tests, procedures, meningen of andere informatie die op deze website vermeld kunnen worden. Koppelingen naar educatieve content die niet door Unilever is opgesteld zijn op eigen risico.

Terug naar boven