Doorgaan naar inhoud

Parabenen

Parabenen zijn een groep ingrediënten die als conserveermiddelen worden gebruikt in persoonlijke verzorgingsproducten. 'Parabeen' verwijst naar veel verschillende soorten vormen van parabeen, waarvan enkele in de natuur terug te vinden zijn. Ze zijn afkomstig van p-hydroxybenzoëzuur (PHBA) dat voorkomt in groente en fruit, en eveneens door het menselijk lichaam zelf wordt aangemaakt.

A person wiping their face

We gebruiken conserveermiddelen om de persoonlijke verzorgingsproducten in een goede staat te houden: zonder deze conserveermiddelen zouden de producten kunnen bederven door bacteriën, gisten en schimmels. We kiezen de ingrediënten die als conserveermiddelen dienen zorgvuldig, en richten ons hierbij op veiligheid en effectiviteit.

Veiligheid is onze topprioriteit. Autoriteiten van over de hele wereld ondersteunen het gebruik van sommige soorten parabenen als conserveermiddel voor persoonlijke verzorgingsproducten. De parabenen die we het meest gebruiken zijn methyl- en ethylparabenen. In sommige producten gebruiken we andere soorten parabenen: butyl- en propylparabenen. We gebruiken geen isoparabenen. De parabenen die we gebruiken zijn veilig en helpen onze producten in een goede staat te houden.

We weten dat sommige mensen het liefst producten zonder parabenen of zonder bepaalde parabenen gebruiken. Dat is waarom we alternatieven bieden.

Antwoorden op uw vragen

Zijn parabenen veilig?

Ja. We gebruiken een beperkt aantal parabenen waarvan het wetenschappelijk is bewezen dat zij veilig voor gebruik in persoonlijke verzorgingsproducten zijn. Zij vergroten de veiligheid en verlengen de houdbaarheidsperiode van producten door bacteriën, gisten en schimmels te verhinderen. Zonder conserveermiddelen zoals parabenen zouden producten onaangenaam kunnen gaan ruiken, van kleur kunnen veranderen of beschimmelen.

Het eigen onderzoek van Unilever en de voortdurende evaluaties van het werk van andere wetenschappers wijst uit dat de manier waarop wij parabenen gebruiken veilig is. Grote internationale organisaties, waaronder de Amerikaanse Food and Drug Administration en het Wetenschappelijk Comité voor Consumentenveiligheid van de Europese Commissie, ondersteunen ook de toevoeging van parabenen in cosmetica en persoonlijke verzorgingsproducten.

In de media wordt soms gemeld dat parabenen kanker zouden kunnen veroorzaken door oestrogeen na te bootsen en de hormoonbalans te verstoren. Dit wordt door regelgevende autoriteiten en toonaangevende wetenschappers betwist, omdat hier geen geloofwaardig bewijs voor gevonden is. Dit komt omdat, hoewel parabenen oestrogene activiteit hebben, zij duizenden malen minder actief zijn dan oestrogeen zelf.

Welke producten van Unilever bevatten parabenen?

We gebruiken in persoonlijke verzorgingsproducten een beperkt aantal parabenen als conserveermiddel, omdat zij een van de weinige antibacteriële en schimmelwerende ingrediëntengroepen zijn waarvan toezichthouders van over de hele wereld bewezen hebben dat ze veilig zijn. Wanneer we in onze producten parabenen of andere conserveermiddelen gebruiken, staan ze op de verpakking vermeld. We zijn ons ervan bewust dat sommige mensen ze liever vermijden. Daarom bieden we ook alternatieve producten.

"De fda ziet op dit moment geen reden voor consumenten om bezorgd te zijn over het gebruik van cosmetica die parabenen bevatten."

Amerikaanse Food and Drug Administration (Autoriteit voor levensmiddelen en medicijnen)
Terug naar boven