Doorgaan naar inhoud

Fenoxyethanol

We gebruiken conserveermiddelen om de producten voor de huishoudelijke en persoonlijke verzorging in een goede staat te houden: zonder deze conserveermiddelen zouden deze producten kunnen bederven door bacteriën, gisten en schimmels. We selecteren de ingrediënten die als conserveermiddel worden gebruikt nauwkeurig om ervoor te zorgen dat ze veilig en effectief zijn voor de gebruikers van onze producten.

A mother with a child

Fenoxyethanol is een heldere, kleurloze vloeistof met een lichte rozengeur, die van nature voorkomt maar doorgaans veelal synthetisch is. Het is een van de meest gebruikte conserveermiddelen in persoonlijke verzorgingsproducten. Het is veilig, effectief en wordt in een brede reeks producten gebruikt.

Antwoorden op uw vragen

In welke producten van Unilever wordt fenoxyethanol gebruikt?

We gebruiken fenoxyethanol in ons assortiment persoonlijke verzorgingsproducten, waaronder in: vochtinbrengende producten, reinigers, zeep, reinigingsdoekjes en huidcrèmes voor baby's. We gebruiken het eveneens in sommige van onze wasmiddelen.

Is fenoxyethanol veilig voor alle leeftijdsgroepen?

Fenoxyethanol heeft een bewezen staat van dienst als veilig en effectief conserveermiddel. Verschillende conserveermiddelen werken beter in bepaalde producten en fenoxyethanol is voornamelijk effectief in milde formules die voornamelijk voor baby's geschikt zijn.

Onze veiligheidsevaluaties tonen aan dat fenoxyethanol een effectief conserveermiddel is voor alle leeftijden wanneer het in cosmetica een concentratieniveau tot 1% heeft. Dit is in lijn met de niveaus die door de regelgeving van de Europese Unie toegestaan worden.

Effectieve conserveermiddelen zijn met name belangrijk in producten voor kinderen, omdat zij bijzonder kwetsbaar zijn voor infecties. Wanneer het op basis van het bestaande wetenschappelijk bewijs binnen de vastgestelde veiligheidsniveaus wordt gebruikt, is fenoxyethanol voor alle leeftijden veilig, ook voor jonge kinderen. Zoals met alle ingrediënten die we in onze producten voor de huishoudelijke en persoonlijke verzorging gebruiken, volgen we altijd nieuw wetenschappelijk onderzoek en de ontwikkelingen op het gebied van regelgeving.

"Fenoxyethanol is veilig en effectief op de aangegeven niveaus in persoonlijke verzorgingsproducten en cosmetica... En die veiligheid is uitgebreid gedocumenteerd, zowel wat betreft de effecten op de volksgezondheid als de effecten op het milieu."

Fenoxyethanol als een veilig en belangrijk conserveermiddel voor persoonlijke verzorging, J Krowka et al, Cosmetics & Toiletries (online: Apr 23, 2014); print 129(5) 24-27 (Jun 2014)
Terug naar boven